kelopak bunga berguguran

Follow by Email

Sunday, March 4, 2012

10 pesanan Imam as syafie

1. Hak kepada diri: mengurangkan tidur, mengurangkan makan, percakapan dan berpada-pada dengan rezeki yang ada. 


2. Hak kepada malaikat maut: mengqadakan kewajipan-kewajipan yang tertinggal,mendapatkan kemaafan dari orang yang dzalimi, membuat persediaan untuk mati dan merasa cinta kpd ALLAH 


3. Hak kepada kubur: membuang tabiat suka menabur fitnah, tabiat kencing merata-rata, memperbanyakkan solat tahajjud dan membantu orang yang dizalimi. 


4. Hak kepadd Munkar dan Nakir : tidak berdusta, berkata benar, meninggalkan maksiat dan nasihat menasihati. 


5. Hak kepada mizan (neraca timbangan amalan pada hari kiamat): menahan kemarahan, byk berzikir, mengikhlaskan amalan dan sanggup menahan kesulitan.


6. Hak kepada sirat (titian yg merintangi neraka pada hari kiamat): 
membuang tabiat suka mengumpat, warak, suka membantu orang beriman dan suka berjamaah. 


7. Hak kepada Malik (malaikat penjaga neraka): menangis lantaran takutkan ALLAH s.w.t, berbuat baik kpd ibu bapa, bersedekah ketika terang-terangan serta sembunyi dan memperelokkan akhlak. 


8. Hak kepada Ridhzuan (malaikat penjaga syurga): merasa redha kpd qadha' ALLAH, bersabar menerima bala, bersyukur ke atas nikmat ALLAH dan bertaubat dr melakukan maksiat. 


9. Hak kepada Rasulullah S.A.W: berselawat ke atasnya, berpegang dgn syariat, bergantung kpd al sunnah (hadith), menyayangi para sahabat dan bersaing dlm mencari kelebihan dari ALLAH. 


10. Hak kepada ALLAH S.W.T: mengajak manusia ke arah kebaikan, mencegah dari kemungkaran, menyukai ketaatan dan membenci kemaksiatan.

No comments:

Post a Comment