kelopak bunga berguguran

Follow by Email

Sunday, August 5, 2012

Kelebihan Akhlak yang baikNabi Sallallahu 'alaihi wassalam.; bersabda: ”Sesungguhnya aku diutus untuk menyempurnakan akhlak.” (HR Bukhari) 

Allah berfirman: “Sungguh engkau (Muhammad) memiliki akhlak yang agung.” (Al-Qalam: 4)


Rasulullah Sallallahu 'alaihi wassalam pernah ditanya tentang sebab paling banyak yang mengakibatkan orang masuk syurga? Baginda menjawab, “takwa kepada Allah dan akhlak mulia”. Beliau juga ditanya tentang sebab paling banyak yang mengakibatkan orang masuk neraka, maka baginda menjawab, “mulut dan kemaluan” (HR. Tirmidzi)

Rasulullah Sallallahu 'alaihi wassalam bersabda, “Mukmin yang paling sempurna imannya ialah yang paling baik akhlaknya." (HR Bukhari, Muslim, Tirmidzi dan Nasai)

Rasulullah Sallallahu 'alaihi wassalam bersabda, “Yang paling memberatkan mizan(timbangan) pada hari kiamat ialah akhlak yang baik.” (HR. Ahmad)

Sabda Rasulullah Sallallahu 'alaihi wassalam, "Aku menjamin dengan sebuah istana yang terdapat di tepi syurga bagi orang yang meninggalkan perdebatan walaupun dia benar, aku menjamin dengan sebuah istana yang terdapat di tengah syurga bagi orang yang meninggalkan dusta walaupun bergurau, dan aku menjamin dengan sebuah istana yang tertinggi bagi orang yang membaguskan akhlaknya.
" [HR Abu Dawud]"

No comments:

Post a Comment